VITA ACTIVA TJEDAN: Politički i intelektualni bunt u fokusu

Ulazak u novu, 2021.godinu, obilježavamo novim biografskim filmovima na platformi volimdokumentarce.netVita Activa: Duh Hannah Arendt i Životi Alberta Camusa. Dodatnih šest filmova na temu političkog i intelektualnog bunta dostupno je u pola cijene do 17. siječnja uz kôd DOKU-PRAZNICI. Produžena je i akcija za najgledanije filmove iz Restartove doku-riznice.

Ulazak u novu, 2021.godinu, Restart obilježava novim filmovima na platformi volimdokumentarce.net. Zajednička im je tema politički i društveni angažman dvije izuzetne ličnosti, političke teoretičarke Hannah Arendt te novinara i pisca Alberta Camusa, čija su razmišljanja, ali i praktična djelovanja, ostavila izniman trag na sveukupnu filozofsku i političku misao 20. stoljeća, a čiji su utjecaji itekako aktualni i danas te nastavljaju buntovno rezonirati kroz 21. stoljeće.

U novi tjedan praznične izolacije na volimdokumentarce.net ulazimo tako s online premijerom filma VITA ACTIVA: DUH HANNAH ARENDT redateljice Ade Ushpiz, biografskog dokumentarca o ovoj iznimnoj njemačko-židovskoj filozofkinji. Razmišljanja Hannah Arendt o izvorima totalitarizma, prirodi zla, te iscrpna transhistorijska istraživanja o pojavi i položaju izbjeglica, ali prije svega ukazivanje na zamke svih ideologija nasuprot ideje aktivnog građanstva koju je strastveno zagovarala, ostavila su neizbrisiv trag. Beskompromisna u mišljenju ali i djelovanju, Arendt je neumorno pisala o otvorenim ranama modernog doba, a redateljica filma Ada Ushpiz uspjela je napraviti provokativan i pronicljiv portret ove velike filozofkinje i intelektualke.  U novom ciklusu na Restartovoj platformi na repertoaru je i film ŽIVOTI ALBERTA CAMUSA, biografski doks redatelja Georges-Marca Benamoua posvećen slavnom filozofu i piscu, čije je djelovanje prije svega bilo usmjereno na osvještavanje položaja nemoćnih i poniženih. Buntovnost u mišljenju i djelovanju obilježila je kratki ali iznimno intenzivan život ovog modernog klasika koji je svoj kultni status definitivno potvrdio osvajanjem Nobelove nagrade u dobi od samo 44 godine.

Oba filma na platformi volimdokumentarce.net dostupna su uz naknadu od 3 dolara odnosno u kunskoj protuvrijednosti od oko 18 kuna. 

Novi ciklus filmova na volimdokumentarce.net donosi i 6 naslova tematski povezanih s temom političkog, intelektualnog i identitetskog bunta, a koji su također dostupni uz pola cijene do 17. siječnja uz promotivni kôd DOKU-PRAZNICI.

Među “buntovnim naslovima” izdvaja se WALDHEIMOV VALCER, film poznate dokumentaristice Ruth Beckermann koji govori o skandalu austrijskog diplomata i političara Kurta Waldheima, bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda i austrijskog predsjednika. Afera je izbila nakon što je u javnost procurilo da je Waldheim prešutio dio svojeg ratnog puta u vojsci Wehrmachta. Ratovao je u Grčkoj i Jugoslaviji, a za doprinos u bitci na Kozari odlikovao ga je i sam Ante Pavelić. Tu su i OBSCURO BARROCO, senzualni dokufikcijski film grčke autorice Evangelie Kranioti o ikoni brazilske queer scene, transrodnoj aktivistici Luani Muniz; ZABORAVLJENI SLUČAJ HAMMARSKÖJLD, legendarnog danskog doku-provokatora Madsa Brüggera, neobična istraga misteriozne smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda koji se aktivno zalagao za oslobođenje afričkih zemalja od kolonijalnih vlasti zbog čega se zamjerio brojnim zapadnim zemljama i korporacijama koje su u bivšim kolonijama nastojale zadržati vlast nad prirodnim resursima; THE YES MEN: POBUNA! u kojem se aktivisti ovog čuvenog kolektiva pripremaju na najveći izazov dosad – klimatske promjene; CITIZENFOUR, dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, priča o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e koji je otkrio skandal o nezakonitom prisluškivanju građana od strane Nacionalne službe sigurnosti SAD-a (NSA); POGLED TIŠINE, film poznatog dokumentarista Joshue Oppenheimera, nominiran za nagradu Oscar kao i za Europsku filmsku nagradu, koji daje fascinantan uvid u političku sadašnjost i prošlost Indonezije obilježenu političkim ubojstvima tijekom 60-ih.

Pet najgledanijih dokumentaraca na platformi volimdokumentarce.net u protekloj godini dostupno je i dalje u pola cijene, također do nedjelje, 17. siječnja. Ljubitelji dokumentaraca koji još uvijek nisu uspjeli pogledati hitove MEDENA ZEMLJASRBENKASELFIE, DUBINA DVA i STIEG LAARSON: ČOVJEK KOJI SE IGRAO VATROM, imaju ih priliku vidjeti za samo desetak kuna uz promotivni kôd DOKU-PRAZNICI.

Za sve filmove s popustom potrebno je upisati kôd DOKU-PRAZNICI. Akcija traje do nedjelje, 17. siječnja.