UPOZNAJ AUTORA: Ivan Ramljak

Dokukino KIC u novom izdanju programa Upoznaj autora predstavlja jednog od vodećih hrvatskih dokumentarista srednje generacije Ivana Ramljaka.

Uoči Ramljakova gostovanja u Dokukinu pogledajte četiri autorova nagrađivana dokumentarca Brodovi i dalje ne pristaju, Kino otok, Mezostajun i Dom boraca. Filmovi će idućih tjedan dana (od četvrtka 17. lipnja do četvrtka, 24. lipnja) biti dostupni za besplatno gledanje uz promotivni kod UPOZNAJ-AUTORA.

Ramljak je autor i suautor deset dokumentarnih i igranih filmova kratkog i dugog metra od kojih se ističu trilogija dokumentaraca o zaboravljenim prostorima (Kino otok, Dom boraca i Mezostajun) te dugometražni prvijenac O jednoj mladosti s kojim je pobijedio u balkanskom programu Dokufesta, najznačajnijeg festivala dokumentarnog filma u regiji, a potom trijumfirao i na Danima hrvatskog filma.

U razgovoru 24.6. u 20h u Dokukinu saznat ćemo između ostalog kako je napravio radikalan zaokret od trash filmova o Bori Leeju prema eksperimentalnim dokumentarcima i hermetičnim art filmovima, zašto voli spore filmove s dugim meditativnim kadrovima, što misli o prevladavajućem trendu hibridizacije igranog i dokumentarnog žanra, i namjerava li se u budućnosti vratiti igranom filmu.

Nakon razgovora koji će moderirati filmska kritičarka Jelena Pašić bit će prikazan Ramljakov najnoviji film O jednoj mladosti koji autorovim riječima prikazuje „neobično vrijeme druge polovice 1990-ih, kad se usred najcrnje konzervativne tuđmanovštine počinju pojavljivati oaze slobode.”

Ulaz na razgovor je slobodan, a za projekciju filma potrebno je kupiti ulaznicu. Više o filmu pogledajte ovdje.

 Snimka razgovora naknadno će biti dostupna na volimdokumentarce.net.