Svjetski dan pčela uz Više od meda i Medenu zemlju

Pčele su stoljećima među najvrijednijim bićima na planeti – koriste ljudima, biljkama i okolišu. Prenošenjem peludi s jednog cvijeta na drugi, pčele omogućuju ne samo proizvodnju obilja plodova, orašastih plodova i sjemenki, već i veću raznolikost i bolju kvalitetu, pridonoseći prehrambenoj sigurnosti, prehrani i bioraznolikosti. Kako bi proslavili ova marljiva i važna bića, ususret Svjetskom danu pčela koji se obilježava 20. svibnja, filmovi Više od meda i Medena zemlja bit će dostupni za gledanje uz promotivnu cijenu od 1 USD od 19. do 21. svibnja uz kod BEEDAY.

 

 

Već petnaest godina cijele pčelinje zajednice misteriozno nestaju. Ne samo u Americi gdje je desetkovana gotovo polovica košnica već i u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj. Uzrok katastrofi je nepoznat, pčelari ih ne pronalaze uginule na tlu i ne znamo prirodnog neprijatelja. Apsis mellifera (pčela medarica) pojavila se na Zemlji prije 60 milijuna godina i neophodna je za ekonomiju i za opstanak čovječanstva. Pčele su oprašivači čak 80% biljnih vrsta i bez njih bi voće i povrće moglo  nestati s lica zemlje. Trebamo li kriviti pesticide ili čak sredstva  kojima se borimo protiv njih? Ili parazite poput varroe? Nove viruse? Stres dugog puta? Porast elektromagnetskih valova koji utječu na magnetske nano dijelove u pčelinjim abdomenima? Švicarski kandididat za Oscara, film ‘Više od meda’ pokušava odgovoriti na neka od ovih pitanja u dosad najdetaljnijoj znanstvenoj, ali i vizualnoj analizi pčelinjih zajednica. Upotrebom mikro-kamera i dugotrajnog snimanja unutar košnica, približili smo se ponašanju pčela, više nego prostim okom pčelar može vidjeti. Dokumentarni hit Više od meda koji je samo u Francuskoj pogledalo 130.000 gledatelja govori o pčelama, ali prije svega o nama samima, vraćajući se simbiotskoj Einsteinovoj poveznici:

„Nestanu li pčele s planete, čovječanstvo će izumrijeti za 4 godine.“

 

Medarica Hatidže živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom makedonskom planinskom mjestašcu.  Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. Mnogobrojna i glasna obitelj predvođena beskrupuloznim pater familiasom Huseinom nastanjuje svoju kamp prikolicu pored Hatidžine kamene nastambe. Medena zemlja fascinantan je film u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi – njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.