SRETAN BOŽIĆ, YIWU – u kineskom gradiću Yiwu proizvodnja Božića ne staje

Dokumentarni film Sretan Božić, Yiwu redatelja Mladena Kovačevića dostupan je na platformi volimdokumentarce.net od 9. lipnja.

Radionica Djeda Mraza nije na Sjevernom polu već u kineskom gradu Yiwu, gdje se blagdanski ugođaj stvara na pokretnoj tvorničkoj traci, a komunistička prošlost sukobljava s kapitalističkim snovima.

Iako se u Kini Božić službeno ne slavi, u Yiwu čak 600 tvornica punom parom radi na prazničnom duhu. Tu su proizvodi više od dvije trećine svih svjetskih božićnih ukrasa: milijuni kuglica, crvenih kapica i plastičnih USB-stabala, upakiranih u svjetlucave kutijice kako bi udovoljili tržištu nezasitnih potreba. U njima su zaposleni domaći gastarbajteri koji i dalje žive u oskudici, u skučenim stanovima radničke klase. Ipak, plaća je porasla pa sad i oni mogu početi sanjati o boljem životu. Film prati radnike, menadžere i vlasnike tvornica u njihovim svakodnevnim radnim i životnim ritualima, dok čavrljaju, pjevaju, ogovaraju, zaljubljuju se i odljubljuju, a sve uz diskretnu dozu apsurdnog humora.