Pobjednički filmovi Liburnia Film Festivala

Selekcija pobjedničkih filmova prošla dva izdanja Liburnia Film Festivala od danas je online na našoj VOD platformi volimdokumentarce.net. Pogledajte ‘Na vodi Gorana Devića (najbolja režija i najbolji dizajn zvuka 2019.), ‘Pusti Dobre, pusti‘ Vlatke Vorkapić (nagrada publike 2018.), ‘Mačka je uvijek ženska‘ Martine Meštrović i Tanje Vujasinović (posebno priznanje 2019.), Susjedi‘ Tomislava Žaje (najbolja fotografija 2019.), ‘Pluf!‘ (najbolji regionalni film 2019.) i ‘Meso‘ Elvisa Lenića (najbolji film, najbolji regionalni film i najbolji dizajn zvuka 2019.). Do 26.5. u ponoć filmovi su dostupni s popustom ili besplatno uz kod LIBURNIA-UPLOVLJAVA. A još uvijek stignete prijaviti svoje najnovije filmove na novo izdanje LFF-a i to do petka 22.5. Sve informacije i prijavnica nalaze se na stranici festivala.

Liburnia uplovljava, program turneje pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala, gostuje od utorka, 19. svibnja na Restartovoj platformi volimdokumentarce.net sa šest filmova nagrađenih 2018. i 2019. godine na ovom najstarijem festivalu dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedinom koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce.

Punoljetno, 18. izdanje Liburnia Film Festivala ove godine održava se od 23. do 28. kolovoza u Opatiji, a program Liburnia uplovljava svojevrsna je uvertira u novo izdanje festivala koja kroz selekciju nagrađenih filmova daje pregled najboljeg od domaće recentne dokumentarne produkcije. Selekcija donosi filmove koji pokrivaju raznolike teme: od posrnule industrije, post-tranzicije, tradicijskih običaja, trans-generacijskih odnosa/sukoba, feminizma, umjetnosti, ljudskih prava i tretmana osoba s mentalnim poteškoćama,  do vode/mora kao punopravnog subjekta filmske priče, i to većinom kroz formu filmskih portreta.

Među njima je i prošlogodišnji domaći dokumentarni hit Na vodi, nagrađen na Liburniji za najbolju režiju (Goran Dević) i najbolji dizajn zvuka (Martin Semenčić), u kojem redatelj prateći rijeku koja teče središtem njegova rodnog Siska gradi portret nekadašnjeg industrijskog grada u čiju su noviju povijest duboko upisani društveni konflikti tranzicije. Na vodi je nagrađen i posebnim priznanjem na jednom od najvećih europskih festivala dokumentarnog filma DOK Leipzig, nagradom za najbolju kameru na Danima hrvatskog filma, posebnim priznanjem na Underhillfestu u Podgorici te posebniM priznanjem žirija na najvećem regionalnom festivalu dokumentarnog filma DokuFest. Na platformi volimdokumentarce.net besplatno je dostupna i snimka razgovora s Goranom Devićem održanog u Dokukinu KIC u sklopu redovnog programa Upoznaj autora.

Za film Mačka je uvijek ženska, autorice Martina Meštrović i Tanja Vujasinović na Liburniji su prošle godine nagrađene posebnim priznanjem žirija, a njime su odale hommage svojoj profesorici na Akademiji likovnih umjetnosti, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica, Mariji Ujević Galetović, prenijevši njezin životni i umjetnički put hibridom dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma.

Opservacijski dokumentarac Susjedi dokumentarističkog veterana Tomislava Žaje prati štićenike Doma za psihički oboljele osobe u Osijeku čiji je ravnatelj pokrenuo proces zatvaranja doma i uključivanja njegovih stanara u zajednicu. Upoznajemo često nevidljive briljantne karaktere čiji je svijet na osobito lijep način prenio direktor fotografije Jasenko Rasol, za što je i osvojio nagradu na prošlom LFF-u (nagradu za najbolju fotografiju). I Susjedi su obišli međunarodne i domaće filmske festivale s kojih se vratio s nagradama poput nagrade publike na ZagrebDoxu, čak dvije nagrade, za najbolji dokumentarni film i najbolju fotografiju na South East European Film Festivalu u Los Angelesu i nagrade za etiku i ljudska prava na Danima hrvatskog filma.

Među izabranim dokumentarcima nalaze se i dva kratka filma izuzetno plodnog istarskog dokumentarista i novinara Elvisa Lenića. Prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji regionalni film, Pluf!, bio je i jedan od najpopularnijih filmova LFF-a. Duhovita je to priča o tradicionalnom prvomajskom natjecanju u plufizmu, ludičkoj disciplini u kojoj se vrednuje zvuk kamena bačenog u Limski kanal. Žiri LFF-a je film nagradio ”za plufističku poeziju koju evocira kroz humor i jednostavnost”. Lenićev kratki film Meso, godinu ranije bio je apsolutni festivalski pobjednik s čak tri nagrade, one za najbolji film, najbolji regionalni film i najbolji zvuk (Martin Semenčić). Prikaz drevnog rituala svinjokolje ili prašćine u Istri, propituje što nam danas znači meso i možemo li odustati od njegove utilitarne rudimentarnosti uslijed političkih, ekoloških, nutricionističkih i ostalih suvremenih trendova.

Vrsna dokumentaristica i autorica igranog kino-hita Sonja i bik, Vlatka Vorkapić, u selekciji je zastupljena s filmom Pusti Dobre, pusti s kojim je osvojila nagradu publike na LFF-u 2018. godine. Mediteranska je to komedija o brodu vodonošcu i njegovom čangrizavom kapetanu koji se osim stalne borbe s birokracijom i bahatim turistima suočava s novim izazovom, otkad mu se na brodu pridružio mladi nećak – onim generacijskim. Film je besplatan na tjedan dana, do ponoći 26. svibnja uz promotivni kôd LIBURNIA-UPLOVLJAVA, dok su ostali filmovi dostupni uz popust također uz unošenje kôda.

 

18. Liburnia Film Festival, najstariji festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj održava se ove godine od 23. do 28. kolovoza u Opatiji. Svake godine u programu LFF-a prikaže se 30-ak hrvatskih dokumentaraca, a njih 20-ak (kratkog i dugog metra) natječe se za sedam festivalskih nagrada. Natječaj za prijavu filmova za ovogodišnje izdanje upravo je u tijeku i traje do petka, 22. svibnja. Više informacija i prijavnica nalaze se na web stranici liburniafilmfestival.com.