Nove ljubavi na volimdokumentarce.net – “Kako spasiti mrtvog prijatelja” i “Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma”

Nagrađivani ‘Kako spasiti mrtvog prijatelja’ Marusje Siroječkovskaje i francuski ‘Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma’ redatelja Basilea Carré-Agostinija – dokumentarni filmovi iz riznice Restartove distribucije o ljubavi u različitim kontekstima ali jednako jakima, od 7. prosinca su dostupni online na platfromi volimdokumentarce.net.


KAKO SPASITI MRTVOG PRIJATELJADvoje buntovnih milenijalaca razdvojenih ljubavlju u destruktivnom svijetu

Marusja ima 16 godina i poput zabrinjavajućeg broja ruskih tinejdžera želi se ubiti. No onda sretne svoju srodnu dušu u obličju drugog milenijalca Kimija. Postaju nerazdvojni i snimaju naizmjenična razdoblja euforije i tjeskobe, sve sretne i tužne trenutke vlastite mladosti, sagorijevajući svijeću s oba kraja uz puno droge i glazbe na tom lošem tripu 2000-ih. Par zajedno provede čitavu dekadu i bilježi sve što nosi odrastanje u nasilnom i autokratskom režimu. No polako se udaljavaju.  Kimi počne sve više konzumirati teške droge, a Marusja se fokusira na svoj studij i postaje politički aktivna prosvjedujući protiv opresivne oligarhije koja je odlučna sprovesti svoj nacionalistički san u djelo. Bezuvjetna ljubav ponovno će ih ujediniti kako bi snimili zadnji dramatični čin svojih života i zadržali trag Kimija u ovim pokretnim slikama. 150 sati materijala koji je snimljen tijekom 12 godina Marusji je pomogao montirati nagrađivani sirijski redatelj i montažer Qutaiba Barhamji, poznat po filmu Still Recording/Još se snima.

‘Kako spasiti mrtvog prijatelja’ jedan glas “spašava” od toga da bude zauvijek izgubljen i zaboravljen, stoga tečko govori jezikom obespravljene i ušutkane generacije.

VODIČ ZA LJUBAV I BROBU PROTIV KAPITALIZMAKako se opustiti u mirovini kada se treba boriti protiv kapitalizma?

Na pariškim ulicama zaustavljaju ih mladi ljudi da bi im zahvalili, a mediji prve pozivaju kad treba komentirati krize i skandale u svijetu financija. Monique i Michel Pinçon-Charlot francuski su sociolozi, poznati po svojim istraživanjima o nejednakosti u društvu i znanstvenim radovima kojima nemilosrdno seciraju jedan posto ultra-bogatih. Njihova ljubav traje duže od pedeset godina i veći dio tog vremena radili su zajedno u prestižnom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja, sve dok se prije 15 godina nisu umirovili kako bi uživali u dobrom, mirnom životu u pariškom predgrađu. No, kako se opustiti u mirovini kad se treba boriti protiv kapitalizma?

Ili kako Monique kaže: ‘Danas, kao i jučer, nema drugog rješenja osim revolucije’. Drugim riječima, pravi odmor, morat će još malo pričekati jer u francuskoj prijestolnici svako malo izbijaju prosvjedi.