Najgledaniji filmovi 2020. na volimdokumentarce.net

‘Srbenka, Medena zemlja, Dubina dva, Selfie i Stieg Larsson: čovjek koji se igrao vatrom najgledaniji su filmovi na našoj VOD platformi volimdokumentarce.net u 2020. godini. Do 6. siječnja 2021. sve ih možete pogledati u pola cijene uz promo-kod DOKU-PRAZNICI. Od ovog tjedna u ponudi digitalne videoteke je i novi biografski doumentarac Životi Alberta Camusa, a potpuno besplatno uz isti kod možete pogledati pet dokumentaraca. Detljan popis besplatnih filmova i filmova uz popust kao upute za gledanje filmova možete pogledati OVDJE. Uživajte u dokumentarcima!

Uz želju da tlo ispod nas napokon prestane podrhtavati, u novi praznični tjedan na platformi volimdokumentarce.net ulazimo s biografskim filmom Životi Alberta Camusa, posvećenom ovom slavnom filozofu i piscu, autoru Kuge i Stranca, koji se prije svega htio suočiti sa svakim potresom i pritom ostati vjeran ljepoti ali i onima manje moćnima i poniženima. U tom duhu, nastavljamo sa svojim doprinosom održavanju javnog i mentalnog zdravlja novim dozama kvalitetnih dokumentaraca za lakše preživljavanje posljedica potresa, izolacija i konačno – sretnijeg ulaska u novu, 2021. godinu.

Nemilu 2020. godinu tako ispraćamo uz poklone. Pet najgledanijih dokumentaraca na platformi volimdokumentarce.net u protekloj godini bit će dostupno u pola cijene do 6. siječnja 2021. Ako još niste pogledali filmove Medena zemlja, SrbenkaSelfieDubina dva i Stieg Laarson: Čovjek koji se igrao vatrom, sada to možete za samo desetak kuna uz promotivni kôd DOKU-PRAZNICI.

Dokumentarni film prepun prekrasnih arhivskih snimki, Životi Alberta Camusa, hrvatsku premijeru imao je na ovogodišnjem Subversive Festivalu, i pokušava nanovo prepričati kratku i energičnu sudbinu ovog alžirskog Francuza i francuskog Alžirca – modernog klasika, novinara, borca, pisca i prije svega buntovnika koji je svoj kultni status definitivno stekao s dobitkom Nobelove nagrade 1957. godine. Camusov opus nikada i nije prestao biti predmet čitateljskog interesa, pa i šezdeset godina nakon njegove smrti i dalje izaziva mnoštvo novih čitanja i diskusija, čemu na iznimno zanimljiv način svjedoči dokumentarac francuskog redatelja Georges-Marca Benamoua. Film je dostupan uz minimalnu naknadu od 3 dolara.

Uz želju da zima ipak postane barem doku-sretnija, Restart svim ljubiteljima dokumentarizma poklanja pet najgledanijih dokumentaraca u pola cijene uz korištenje promotivnog kôda DOKU-PRAZNICI. Riječ je o filmovima MEDENA ZEMLJA, makedonskom kandidatu za Oscara i jednom od najuspješnijih ostvarenja svih vremena s naših prostora; SRBENKA Nebojše Slijepčevića, jedan od najnagrađivanijih hrvatskih dokumentaraca proteklih godina; SELFIE, zabavan i istovremeno potresan autoportret dvojice tinejdžera iz srca napuljske mafije, STIEG LARSSON: ČOVJEK KOJI SE IGRAO VATROM, doks o dramatičnom životu i nasljeđu žestokog švedskog borca protiv nacizma, poznatijeg kao autora globalno popularne trilogije Millennium, te DUBINA DVA, „forenzički dokumentarac“ srpskog redatelja Ognjena Glavonića, prozvan tako od strane kritičara zbog nevjerojatne preciznosti s kojom se suočava s temom ratnih zločina nad kosovskim Albancima 1999. godine, uz korištenje  meditativnog i hipnotizirajućeg pristupa kojim je redatelj uspio dao glas onima koji ga dotada nisu imali.

U drugom prazničnom tjednu produžujemo i prošlotjedni paket od pet besplatnih naslova. Ptica na žici, davno izgubljen pa sretno pronađen, biografski doks o europskoj turneji Leonarda Cohena iz 1972. kada je ovaj legendarni pjesnik i kantautor bio još na početku slave. Njegovo prikazivanje stopirao je sam Cohen smatrajući ga previše kontroverznim i tek je malo prije smrti dao svoje dopuštenje redatelju Tony Palmeru da završi ovaj film rijetke ljepote i nikad viđenih arhivskih materijala nakon gotovo 40 godina. Tu je i Carmine Street Guitars, šarmantna posveta rock ikonografiji i malenom glazbenom dućanu koji se u srcu njujorškog Greenwich Villagea opire sveprisutnoj gentrifikaciji.

Među besplatnim naslovima su još i Naš novi predsjednik, dokumentarac koji prikazujući laž nastoji ukazati na istinu. Uznemirujuć i zabavan, film prikazuje nevjerojatan labirint laži i apsurdnih teorija koje vladaju u eri „fake newsa“ i to na primjeru izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika; duhovit i pronicljiv talijanski doks Sretna zima koji razotkriva društveni i ekonomski kontekst naoko bezbrižna ljetovanja; te Splav, film o jednom od najčudnijih društvenih eksperimenata svih vremena koji je proučavao sociologiju nasilja, agresiju i seksualnu privlačnost i u medijima  uskoro postao poznat kao “splav za seks”.

Za sve filmove s popustom kao i one besplatne potrebno je upisati kôd DOKU-PRAZNICI. Akcija traje do srijede, 6. siječnja 2021. godine.