Može li sloboda biti strašnija od ropstva? – “Zarobljena žena” od četvtka online!

Jedinstvena i šokantna priča o suvremenom ropstvu – “Zarobljena žena” od četvrtka dostpna online na volimdokumetarce.net


“Zarobljena žena” je film o pedesetdvogodišnjoj Mađarici Marish koja radi dvadeset sati na dan bez plaće kao kućna pomoćnica. Marish je iskorištavala i zlostavljala žena za koju radi kao domaćica – potpuno neplaćeno obavljajući sve vrste mukotrpnih kućanskih obaveza sedam dana u tjednu u zamjenu samo za obroke, cigarete i kauč na kojem spava.Oduzeli su joj isprave, a iz kuće ne smije izaći bez dopuštenja. Mora čak predati i novac koji zaradi dodatnim poslom čistačice u tvornici. Marish dane provodi u strahu i sanja o spasu.

Marshina 18-godišnja kći pobjegla je prije nekoliko godina jer više podnijeti okolnosti u kojima se nalazi, ali Marish živi s previše straha u srcu da bi otišla. Sanja da ponovno vidi svoju kćer.

“Zarobljena žena” sirov je i intiman prikaz psihologije koja stoji iza modernog porobljavanja i robovlasništva. Redateljica Bernadett Tuza-Ritter nudi evokativnu studiju žene toliko ponižene i zanemarene da je čak i sama izgubila iz vida vlastiti život. Nakon dvije godine snimanje, crpeći hrabrost iz prisustva redateljice, Marish odlučuje pobjeći od nepodnošljivog ugnjetavanja i postati slobodna žena.

“Ovo je priča o težnji jedne žene za slobodom, koju je osnažila redateljica dokumentaraca bez kojeg bi ostala izgubljena… No, osim one osobne, puno je veća priča o državi članici Europske unije u kojoj se ljude može otvoreno zarobiti i izrabljivati do fizičke i psihičke iscrpljenosti, a u kojoj ne postoji učinkovit zakon koji bi to spriječio. Film je izvanredno postignuće osobne i društvene pravde.”
– Guy Lodge, Variety