MALA PALESTINA (DNEVNIK OPSADE) NA VOLIMDOKUMENTARCE.NET – Pod opsadom vrijeme je stvarni zatvor opkoljenih

Višestruko nagrađivani dokumentarac o neuništivom duhu pod opsadom – “Mala Palestina (Dnevnik opsade)” u režiji Abdallaha Al-Khatiba od četvrtka, 29. veljače je dostupan online na platfromi volimdokumentarce.net.


U okrugu Yarmouk (Damask, Sirija) između 1957. i 2018. nalazio se najveći palestinski izbjeglički kamp na svijetu. Kada je izbila Sirijska revolucija režim Bashara Al-Assada vidio je Yarmouk kao utočište pobunjenika i potencijalno žarište otpora te je 2013. pokrenuo njegovu opsadu. Postupnim uskraćivanjem hrane, lijekova i struje Yarmouk je odsječen od ostatka svijeta. Redatelj Abdallah Al-Khatib rođen je u Yarmouku i živio je tamo sve dok ga 2015. nisu izbacili vojnici Daesha. Između 2011. i 2015. on i njegovi prijatelji dokumentirali su svakodnevicu stanovnika kampa pod opsadom koji su se odlučili suočiti s bombardiranjem, izmještenošću i gladi i suprotstaviti im okupljanje na prosvjedima, učenje, glazbu, ljubav i radost. Rat i opsada nepovratno su izmijenili tisuće života – od Abdallahove majke koja je postala medicinska sestra i preuzela brigu nad starcima u kampu do najagilnijih aktivista čiju je predanost borbi za slobodnu Palestinu postupno načela glad.

„Opsada je dugačka poput dana u zatvoru. Poput željeznice u pustinji za vrućeg ljetnog dana. Ona je staza koja vodi u ludilo ili samoubojstvo. Pod opsadom vrijeme je stvarni zatvor opkoljenih. Čuvajte se. Vrijeme ubija one koji ga slijede. Ostavite ga na miru. Ispunite prazninu sa značenjem što više možete.“
– Abdallah Al-Khatib

Sav prihod od najma i kupnje filma biti će doniran Inicijativi za slobodnu Palestinu.