“Mala Palestina (Dnevnik opsade)” i “Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju” BESPLATNO na Volimdokumentarce.net

Povodom obilježavanja 76. godišnjice Nakbe na platformi Volimdokumentarce.net uz promo kod ‘PALESTINA’  besplatno pogledajte filmove “Mala Palestina (Fragmenti)” i “Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju”


MALA PALESTINA (DNEVNIK OPSADE)
Little Palestine (Diary of a Siege), r. Abdallah Al-Khatib, Libanon/Katar/Francuska, 2021.

U okrugu Yarmouk (Damask, Sirija) između 1957. i 2018. nalazio se najveći palestinski izbjeglički kamp na svijetu. Kada je izbila Sirijska revolucija režim Bashara Al-Assada vidio je Yarmouk kao utočište pobunjenika i potencijalno žarište otpora te je 2013. pokrenuo njegovu opsadu. Postupnim uskraćivanjem hrane, lijekova i struje Yarmouk je odsječen od ostatka svijeta. Redatelj Abdallah Al-Khatib rođen je u Yarmouku i živio je tamo sve dok ga 2015. nisu izbacili vojnici Daesha. Između 2011. i 2015. on i njegovi prijatelji dokumentirali su svakodnevicu stanovnika kampa pod opsadom koji su se odlučili suočiti s bombardiranjem, izmještenošću i gladi i suprotstaviti im okupljanje na prosvjedima, učenje, glazbu, ljubav i radost. Rat i opsada nepovratno su izmijenili tisuće života – od Abdallahove majke koja je postala medicinska sestra i preuzela brigu nad starcima u kampu do najagilnijih aktivista čiju je strast prema Palestini postupno načela glad.


PRVE 54 GODINE: SKRAĆENI PRIRUČNIK ZA VOJNU OKUPACIJU
The First 54 Years: An Abbreviated Manual for Military Occupation, r. Avi Mograbi, FR/FI/IL/DE, 2021.

Redatelj Avi Mograbi ugošćuje gledatelje u svojoj dnevnoj sobi i daje uvid u princip rada kolonijalističke okupacije, logiku u pozadini njezinih praksi te različite načine mišljenja koji se trebaju primijeniti u raznim situacijama kako bi se održala. U svom se predstavljanju Mograbi služi 54-godišnjom izraelskom okupacijom palestinskih teritorija Zapadne obale i Pojasa Gaze kao studijom slučaja. Okupacija iz naše perspektive izgleda poput stvorenja s bezbroj glava. Svaka glava je dobra osoba, koja je služila u izraelskoj vojsci i bila stacionirana na okupiranim područjima, gdje je obavljala zadatke koji su joj zadani, vjerujući kako sudjeluje u ispunjavanju izraelskog koncepta sigurnosti. Gotovo svaki izraelski Židov služio je vojsku i odigrao ulogu, izravnu ili neizravnu, u svakodnevnom održavanju izraelske okupacije Zapadne obale i Pojasa Gaze. Mnogi su naraštaji radnika obavljali prljave poslove, učili tajne zanata i prenosili ih drugima, s oca na sina, kako bi i idući naraštaj znao podmazivati kotačiće vojne kontrole. Šačica njih pojavljuje se u ovom filmu i analizira službu prema svakodnevnim aktivnostima. Ovo su svjedočanstva, a ne mišljenja. Svjedoci u ovom filmu ne opisuju svoje misli ili stavove o onom što su učinili. Jednostavno navode što su činili i govore o radnjama u kojima su morali sudjelovati kako bi okupacija postojala te kako bi se nastavila u budućnosti. Nijedna od ovih aktivnosti nije nužna za opstanak okupacije, no sve zajedno tvore njezinu bit.