ISTRAŽITELJ: Kad pravda nije dovoljna – od 23. studenog dostupan na volimdokumentarce.net

Češko-hrvatski dokumentarni film ISTRAŽITELJ redatelja Viktora Portela dostupan je na platformi Volimdokumentarce.net od 23. studenog.

Film možda obrađuje temu iz prošlosti i okolnosti koje je okružuju u sadašnjosti ali ovo je zapravo film o budućnosti.
– Modern Times

Vladimír Dzuro bio je prvi češki istražitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Prikupljao je dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i hapšenje tadašnjeg gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni za koje se odgovornim smatrao Arkan. Zajedno s Dzurom krećemo u obilazak mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji i susret s preživjelim svjedocima etnički motiviranih zločina.

U maniri realističnog kriminalističkog trilera otkrivamo detalje napete istrage koja je usprkos dobro prikrivenim tragovima i sputavanju politike dovela do progona ratnih zločinaca. No trideset godina nakon završetka rata ‘haška pravda’ još uvijek nije donijela zacjeljenje rana i obeštećenje onima koji su prošli najgore. Ako se naše društvo i dalje odbija suočiti s najmračnijom stranom rata, kako da se ljudi koji i danas žive u mjestima zločina okrenu budućnosti i ostvare mirni suživot i suradnju sa svojim susjedima i sugrađanima drugih nacionalnosti?

Fascinantno uranjanje u jedan od najkompliciranijih sukoba u europskoj povijesti.
– Videolibrarian.com

Film je inspiriran knjigom glavnog protagonista Vladimira Dzura ‘The Investigator – Demons of the Balkan War’, objavljenoj 2017. godine u Češkoj kao ‘Vyšetřovatel – Démoni balkánské války a světská spravedlnost’ (izdavač: Grada), 2019. u SAD-u (izdavač: Potomac Books) i 2023. u Hrvatskoj – ‘Istražitelj – Demoni balkanskog rata i svjetska pravda’. (izdavač: Hrvatski institut za povijest).