“GOSPODIN BACHMANN I NJEGOV RAZRED” – NOVO na volimdokumentarce.net

GOSPODIN BACHMANN I NJEGOV RAZRED redateljice Marie Speth – intimni dokumentarac koji prikazuje vezu između učitelja u osnovnoj školi i njegovih učenika, dobitnik Srebrnog medvjeda 2021. godine na Berlinskom filmskom festivalu od 21. prosinca je dostupan online na platfomi volimdokumentarce.net.


Učitelj Bachmann i njegov razred 6.b grupa koju čine djeca od 12 do 14 godina. Oni su šarolika mješavina učenika iz 9 zemalja – skup vrlo različitih kultura kao rezultat globalizirajućeg svijeta, učenici vrlo različitih razina sposobnosti unutar jednog razreda, koji na kraju godine odabiru u različite školske smjerove. Međutim, škola jasno pokazuje što društvo očekuje od djece: postignuća. Učenici su uglavnom zabrinuti kako se nositi s tim izazovom, s reakcijama koje variraju od ponosa ili arogancije do tjeskobe ili osjećaja manje vrijednosti. Ono što je u pitanju je formiranje njihovog identiteta kao individualne osobnosti ali jednako tako i njihovih rodnih uloga ili njihovih nacionalnih ili kulturnih identifikacija. Sve to u pozadini doista velikih pitanja: Što škole realno mogu postići u takvim uvjetima? Jesu li etničke linije podjela identične onima odabira akademskih uspjeha? Može li škola pomoći u sprječavanju isključenosti i marginalizacije?

Gospodin Bachmann već sedamnaest godina radi kao učitelj u ovom društvenom minskom polju. Njegov način poučavanja daje vrlo neobične odgovore na ta pitanja. On je bivši revolucionar, ‘otpadnik’, narodni pjevač, kipar. Njegov najviši cilj je naučiti svako djete da je vrijedno, da je netko, a ne ništa.

Gospodin Bachmann predaje u Georg-Büchner-Gesamt školi u Stadtallendorfu u Sjevernom Hesenu u Njemačkoj. Kulturni sastav njegove klase odražava mješavinu stanovništva grada. Grad ima oko 21.000 građana. 25% nema njemačko državljanstvo, 70% ima imigrantsko podrijetlo. Oko 5.000 stanovnika su muslimani. Stadtallendorf je mali grad s velikom industrijskom bazom. Ljevaonica željeza Fritz Winter osnovana je 1951. godine i danas zapošljava 2800 ljudi. Godine 1956. Ferrero je ovdje osnovao svoju najveću tvornicu u svijetu s 3400 zaposlenika. Prvi strani radnici stigli su početkom šezdesetih, prvo iz Italije i Grčke, a 1963. i iz Turske. Ali povijest zapošljavanja stranih radnika u gradu seže čak i dalje do nacističkog režima. Tijekom Drugog svjetskog rata Stadtallendorf je bio najveća europska tvornica oružja i streljiva. Većina radne snage nije tamo bila dobrovoljno. Mnogi su bili prisilni radnici iz podkoncentracionog logora Münchmühle.