Gorbačov. Raj – posljednje svjedočanstvo čovjeka koji je promijenio povijest

Gorbačov. Raj Vitalija Manskog dostupan je od 17. ožujka, a od 17. do 24. ožujka besplatno pogledajte film Putinovi svjedoci  uz upisivanje promo koda SVJEDOCI. 

Od četvrtka 17. ožujka dostupan je film jednog od najvažnijih svjetskih dokumentarista, ruskog redatelja Vitalija Manskog, Gorbačov. Raj.

Gorbačov. Raj posljednje je svjedočanstvo čovjeka koji je sam odlučio poboljšati svijet, arhitekta Glasnosti i Perestrojke, politika koje su građanima SSSR-a dale kratku priliku za slobodom.

Kratka vladavina Mihaila Gorbačova obilježena je padom komunističkog carstva, ali i rušenjem Berlinskog zida. Istodobno, pod njegovom vlašću eksplodirao je nuklearni pogon u Černobilu, a njegovo se uništenje zataškalo. Vojnici su lopatama okrutno ugušili prosvjede u Tbilisiju, s sovjetski su tenkovi prijetili te na kraju usmrtili mirne prosvjednike u Bakuu. Sovjetsko se carstvo pod njegovom vlašću urušilo – a vlastiti ga je narod osudio. Anketa povodom 30. godišnjice pada SSSR-a otkrila je da Rusi bivšeg predsjednika Mihaila Gorbačova smatraju najomraženijom osobom iz sovjetske ere pa čak i da je po omraženosti ispred samog Staljina.

S ovim teretom prošlosti ovaj starac živi posljednje dane svog života u praznoj kući u predgrađu Moskve, a film doziva osamljenost i pad čovjeka koji je nekoć imao iznimnu moć, ali je nepovratno odlučio otići van pogleda. O Gorbačovu će suditi povijest, no ovdje on iznosi vlastito, posljednje svjedočanstvo.

 

 

Vitaliji Manski bio je i jedini snimatelj koji je u stopu pratio Putina u usponu na vlast i položaj koji drži već dva desetljeća. Film Putinovi svjedoci pun je nikad viđenog video materijala sa zatvorenih sastanaka, koje Putin baš i ne želi da vidite, njegovih osobnih razgovora s Manskim kao i redateljskih inteligentnih komentara, dopunjavaju svjedočanstava brojnih ruskih političkih teškaša, poput Jeljcina ili Mihaila Gorbačova. Dragocjen je to prilog rasvjetljavanju mehanizama koji stoje iza Putinovog dolaska na vlast, njegova naglog uspona i dva desetljeća duge vladavine, ali i iskaz osobnog žaljenja redatelja što je i sam sudjelovao u kreiranju te slike.

Od 17. do 24. ožujka film Putinovi svjedoci pogledajte besplatno uz upisivanje promo-koda SVJEDOCI.