Filmovi Restartove škole dokumentarnog filma od sada besplatni na Volimdokumentarce.net

Uoči nove godine i otvorenih prijava za Restartovu školu dokumenatrnog filma, filmovi nastali u sklopu iste – Starci i Ljubi bližnjega svoga od sada su dostupni za besplatno gledanje na platformi Volimdokumentarce.net.


Starci / Home is Where my Age is, Anja Strelec, Tomislava Jukić, 2013., 22′

Portret institucije u kojoj su pospremeljeni oni za koje nikad nemamo vremena. Starci. Naši, vaši, njihovi. Bračni par, pjesnik i udovica proživljavaju još jedan dan u Domu umirovljenika, njihovom posljednjem prebivalištu. Četiri različita pogleda na život, prevaru i smrt tjeraju nas da se zapitamo: Kako se nositi sa samoćom u instituciji gdje se osmrtnice redaju kao reklamni letci i tko je tu zapravo star?


Ljubi bližnjega svoga / Love Thy Neighbour, Darovan Tušek, 2013., 20′

Ljubi bližnjega svoga je kratki dokumentarni portret 51-godišnjaka koji živi kraj Sinja u Dalmatinskoj zagori. To je i film o filmu, točnije o procesu snimanja dokumentarnog filma u kojem se autor i protagonist bore za kontrolu nad pričom i sadržajem. U toj borbi nije važno tko je pobjednik jer njihov zajednički trud da naprave film zapravo predstavlja svjedočanstvo o našim razlikama i posebnostima, te pokazuje da je avantura snimanja filma sasvim nepredvidljiva i pri tome jako zabavna.

Restartova škola dokumentarnog filma intenzivni je višemjesečni obrazovni proces kojeg čine predavanja i aktivni rad s namjerom dijeljenja znanja i vještina potrebnih za samostalnu izradu dokumentarnog filma u interaktivnom i poticajnom okruženju. Prijave su otvorene do 10. rujna 2023. godine, a sve detalje o programu i prijavama možete pronaći na službenoj stranici skola.restarted.hr.