“DOSJE LABUDOVIĆ: Nesvrstani” – Od četvrtka dostupan online!

Dobitnik Zlatne Arene za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju, DOSJE LABUDOVIĆ: Nesvrstani redateljice Mile Turajlić, od 18. siječnja je dostupan online na platformi volimdokumenatrce.net!

Kada su se Tito, Nehru i Naser, sveta trojka Pokreta nesvrstanih, zajedno pojavili na prvoj konferenciji u Beogradu 1961., bilo je jasno da se Jugoslavija nalazi na pragu velikog političkog događanja. “Dosje Labudović: Nesvrstani” vodi nas na putovanje kroz nevjerojatnu filmsku arhivu Stevana Labudovića, osobnog Titova snimatelja koji je ovo veliko događanje pratio od prvog do zadnjeg dana. Film prati rođenje Pokreta nesvrstanih i uranja u zakulisni svijet u eri ličnosti, politike i globalnih obećanja koji su obilježili Treći svijet, ispitujući kako je filmski medij pomogao u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije.

Ovaj višeslojan film, istovremeno je putovanje kroz ponovno iskopanu, nikad ili rijetko viđenu arhivsku građu i zakulisni politički dokument, a ujedno i izuzetna životna priča Stevana Labudovića, koji je okom svoje kamere gradio povijest borbe za pravednijim svjetskim poretkom. Film tvori dokumentarni diptih s autoričinim filmom “Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas” koji ćete također uskoro imati priliku pogledati online na platformi volimdokumentarce.net.

Ovo i jest film traženja samoga sebe i neskrivenoga oblikovanja u nastanku – radovi u tijeku – što nedvojbeno obiluje privlačnostima i uzbudljivim neočekivanostima, a implicitno sugerira i iluzornost zamisli da se jednim cjelovečernjim slikopisom cjelovito može obuhvatiti iole zahtjevniji, što znači i neizostavno vrlo složen odsječak života.
– Janko Heidl, Dokumentarni.net