Dosad nepoznato lice kraljice psiholoških trilera na Volimdokumentarce.net

Živopisan portret vitalne figure queer povijesti i kraljice psiholoških trilera – “Voljeti Patriciju Highsmith” od četvrtka, 28. ožujka dosupan online na Volimdokumentarce.net


Temeljen na neobjavljenim dnevnicima Patricije Highsmith, najmoćnije autorice književnog krimića 20. stoljeća, film se fokusira na njezinu potragu za vlastitim identitetom, problematičnim ljubavnim životom te baca novo svjetlo na njezino pisanje. Dosad neviđena arhivska građa isprepletena kroz glasove obitelji, prijatelja i same autorice ispisuje životopisni portret jedne od najplodnijih autorica ikad, čija su mnoga djela ekranizirana. Najpoznatiji su Nepoznati iz Nord-ekspresaTalentirani gospodin Ripley i CarolCarol, djelomično autobiografski roman, smatra se prvom lezbijskom pričom sa sretim yavršetkom u Americi 1950-ih.

“‘Voljeti Patriciju Highsmith’ otkriva mekanu nutrinu skrivenu ispod spisateljičine tvrde ljušture, ljubakanja koja je sačuvala u svojim dnevnicima u doba kada su queer žene poput nje izlazile iz podzemne jednu stanicu ranije, kako stranci ne bi posumnjali da su krenule u lezbijski noćni izlazak.”
– New York Times