DOKUKINO ONLINE: Tjedan regionalnih autora

Besplatne filmove Ognjena Glavonića: ‘Živan pravi pank festival‘, Dubina dva‘ i Živan Pujić Jimmy te dokumentarni debi Srđana Keče Posle rata’ možete do kraja mjeseca pogledati na našoj VOD online platformi volimdokumentarce.net uz promo kôd DOKU-KINO. Osim toga, tu je još 15-ak novih besplatnih naslova, poput filmova ‘Blokada Igora Bezinovića, I’m Nobody Barbare Matejčić i Nine Urumov, Kino otok Ivana Ramljaka i Moj svijet je naopačke Petre Seliškar. Kompletan popis je u UPUTAMA. Iskoristite priliku i pogledajte još dva Kečina filma, Pismo ocu i Mirage uz minimalnu naknadu. S novim setom besplatnih filmova, dosadašnjih 20 naslova više nije besplatno, ali i njih još uvijek možete pogledati za par dolara koristeći isti promo kôd.

Besplatni filmovi Ognjena Glavonića: Živan pravi punk festival  i Dubina dva te dokumentarni debi Srđana Keče Posle rata uz još dva njegova naslova dostupna uz minimalnu naknadu: Pismo ocu i Mirage. Potpuno su besplatni i filmovi domaćih autora: Blokada Igora Bezinovića, I’m Nobody Barbare Matejčić i Nine Urumov te Kino otok Ivana Ramljaka. Novi kôd za gledanje besplatnih filmova: DOKU-KINO. Do kraja mjeseca dostupan je i novi set od 20 besplatnih filmova Restart Labela. S novim setom besplatnih filmova, dosadašnjih 20 prestaje biti besplatno i ostaje dostupno uz minimalnu naknadu

Restart i Dokukino KIC nastavljaju sa svojim virtualnim programom na platformi volimdokumentarce.net gdje su od ovog petka, 17. travnja, dostupni novi besplatni naslovi s naglaskom na filmove redatelja čiji je rad obilježio regionalnu dokumentarnu produkciju u posljednjih nekoliko godina.

Srpski redatelj Ognjen Glavonić, široj publici najpoznatiji je po svom vrlo uspješnom debitantskom igranom filmu Teret, s kojim je osvojio brojne nagrade, od premijernog prikazivanja u Cannesu do najboljeg filma Zagreb Film Festivala 2018. godine. Tome su prethodili njegovi važni dokumentarci, prije svega Dubina dva (2016.), premijerno prikazan na Berlinaleu, a s kojim je osvojio Veliki pečat regionalne konkurencije ZagrebDoxa te nagradu za najbolju montažu na festivalu Beldocs. Vrlo brzo film je od kritičara prozvan „forenzičkim dokumentarcem“ zbog nevjerojatne preciznosti s kojom se suočava s temom ratnih zločina, točnije, organiziranom akcijom uklanjanja ubijenih Albanaca s Kosova, koje je MUP Srbije za vrijeme NATO-ova bombardiranja 1999. hladnjačama prebacivao u sekundarnu masovnu grobnicu u bazi specijalne policije u Batajnici, samom predgrađu Beograda.

Osim forenzičke preciznosti u rekonstrukciji zločina, potkrijepljene svjedočanstvima preživjelih, ali i onih koji su na neki način doprinijeli njegovu zataškavanju, posebnu vrijednost Dubini dva daje meditativni i hipnotizirajući pristup s kojim je redatelj ostavio gledateljima mogućnost da sami sastave priču te dao glas onima koji ga dotada nisu imali. Jedan od najboljih i najpotresnijih dokumentaraca proteklog desetljeća donosimo u suradnji s Beldocs – Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma.

 

Živan pravi pank festival, Glavonićev dokumentarni film koji je prethodio Dubini dva, simpatična je i pozitivna priča o autsajderu velikog srca, Živanu Pujiću Jimmyu, koji svu svoju energiju i strast ulaže u ostvarenje svojih punkerskih snova te svakoga ljeta, u svom rodnome selu u Srbiji organizira glazbeni festival zbog kojeg je uvijek na gubitku. Ovaj feel good glazbeni dokumentarac prikazan je na brojnim međunarodnim festivalima od kojih se izdavaju IFF Rotterdam, Copenhagen DOX, te Beldocs festival. Oba filma, Dubina dva te Živan radi punk festival dostupna su potpuno besplatno do sljedećeg četvrtka, 23. travnja na platformi volimdokumentarce.net samo uz upisivanje (novog) kôda DOKU-KINO.

Pitanjima što je jedna generacija ostavila drugoj ratovima na području bivše Jugoslavije bave se i filmovi još jednog važnog dokumentarista iz Srbije, Srđane Keče. Njegov debitantski dugometražni dokumentarac, Posle rata, donosi malo poznatu priču o Gorjancima, malobrojnoj etničkoj skupini iz kosovskih planina u čije je živote rat 1999. godine donio metež i potjerao ih u potragu za novim. Posle rata dostupan je gledanje potpuno besplatno dok su dva njegova filma koja su uslijedila Pismo ocu te Mirage dostupni uz popust i minimalnu naknadu.

Kečin najuspješniji film Pismo ocu (2011.) intimna je priča o isprepletenosti individualnog i kolektivnog sjećanja. Autor, sin iz miješanog srpsko-hrvatskog braka, piše pismo mrtvom ocu i razgovara s njegovim prijateljima kako bi shvatio očevo dobrovoljno sudjelovanje u ratnoj tragediji. Riječ je o jednom od najemotivnijih dokumentaraca nastalih posljednjih godina na ovim prostorima u kojem Keča vrlo jednostavnim, nenametljivim filmskim jezikom gradi most između prošlosti i sadašnjosti i vješto ih spaja svojim objektivom. Pismo ocu osvojilo je niz nagrada, uključujući za najbolji srpski dokumentarac na Beldocsu i najbolji balkanski dokumentarac na prestižnom Dokfestu.

U posljednjih nekoliko godina Ognjen Glavonić i Srđan Keča gostovali su u Dokukinu KIC u sklopu programa Upoznaj autora, a snimke njihovih masterclass predavanja također su dostupne besplatno na platformi volimdokumentarce.net. 

Potpuno je besplatan i film Ivana Ramljaka Kino otok, poetski dokumentarac o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća, I’m Nobody Barbare Matejčić i Nine Urmov o sudbinama tražitelja azila u zemlji koja ne voli strance, te Blokada Igora Bezinovića, jedinstveni pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine, koji je započeo u travnju 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

S novim tjednom nastavka mjera doku-izolacije do kraja travnja dostupan je novi set besplatnih naslova Restart Labela od kojih izdvajamo filmove o kontroverznom životu tvorca afro-beata Fele Kutija, U potrazi za Felom, filmsku biografiju sulude mitske američke figure, novinara i ekscentrika Huntera S. Thompsona, rodonačelnika „gonzo novinarstva“, Gonzo: Život i djelo Huntera S. Thompsona te Sve je bijelo u Barkingu, legendarni doks iz 2008. godine koji podsjeća na komedije Mikea Leigha a propituje rasizam i predrasude bijelog britanskog stanovništva. Odličan angažirani doks Fernanda Melgara Sklonište prati imigrante koji sanjaju o švicarskom raju, no ulazna vrata podzemnog skloništa u Lausannei, koja su u stvari metaforička vrata „europske tvrđave“, za mnoge od njih ostat će vječno zatvorena. Film dobitnika Zlatnog leoparda u Locarnu imao je hrvatsku premijeru na Subversive Film Festivalu.

Treba podsjetiti da su na platformi volimdokumentarce.net i dalje uz naknadu dostupni dokumentarni hitovi i festivalske uspješnice poput filmova Medena zemlja, Srbenka, Gangster te voli, Leonard Cohen – Ptica na žici, Selfie, Putinovi svjedoci, Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao vatrom, Čovjek delfin i brojni drugi.