Dokukino online: STRAŠNE ŽENE u dokumentarnim filmovima

Dokumentarni filmovi o strašnim ženama koje su mijenjale ili još uvijek mijenjaju svijet nabolje nekom vrstom strastvenog društvenog angažmana – na online repertoaru Dokukino KIC-a su od četvrtka, 11. ožujka, na Restartovoj platformi volimdokumentarce.net. 

Redateljski duo Julie Cohen i Betsy West donosi biografski film RBG o Ruth Bader Ginsburg, legendarnoj liberalnoj sutkinji američkog Vrhovnog suda koja je nedavno preminula u 87. godini. Od kada je kao druga žena u povijesti SAD-a došla na tu važnu poziciju, svojim se angažmanom borila za socijalnu pravdu, prava žena i prava manjina. Iza Ginsburg ostaje važno pravno nasljeđe, a njezin predani rad i osebujni karakter učinili su je i neočekivanom ikonom pop kulture – Ozloglašenom RBG. Nagrađivani dokumentarac RBG istražuje njezin život i karijeru donoseći priču o jedinstvenom osobnom putovanju do statusa beskompromisne borkinje za ljudska prava i feminističke heroine. Film će biti dostupan za gledanje do četvrtka, 18. ožujka u ponoć, a donosimo ga u suradnji s Beldocs – Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma

 

 

KADA DOĐU SVINJE srpske redateljice Biljane Tutorov dirljiv je film o Dragoslavi, lokalnoj heroini iz Bačke Palanke koja ima četiri televizora, tri unuka, dvije najbolje prijateljice i muža s kojim se bori za daljinski upravljač. Živjela je u pet zemalja a da se nije maknula iz svog stana u malom pograničnom gradu. Redovito nadgleda glasanje u svojoj 16. izbornoj jedinici. Pobjednik svakih novih izbora je Aleksandar Vučić. Međutim, Dragoslava ima zviždaljku koja je „smenila Slobu“ i tu istu sada koristi na prosvjedima protiv Vučićeva medijskog terora.

 

U selekciji je i skandinavski dokumentarac VENERA, koji potiče vitalnu i iscrpnu raspravu o tome koja su naša seksualna očekivanja i zašto mnoge žene ne mogu postići čežnju i intimnost. Danske redateljice Lea Glob i Mate Karla Albreksten traže ženske osobe za ulogu u erotskom filmu, zasnovanom na njihovim vlastitim seksualnim iskustvima. Više od 100 radoznalih žena odgovara na poziv i pojavljuje se na audiciji, ali kasting dobiva neočekivan obrt. Okupljene žene sa svojim iznimno osobnim pričama, polako počinju preuzimati vodeću ulogu. Intimni prostor koji redateljice stvaraju stimulira ih da postanu otvorenije i njihova iskrenost otkriva potencijal za kreiranje novog jezika ženske seksualnosti. Dokumentarac kroz niz minimalističkih video-portreta istražuje kako nova generacija mladih žena definira sebe kao seksualna bića.