DOKSI u prazničnoj izolaciji

Na našoj platformi praznici počinju u srijedu, 23.12. i traju sve do petka, 17.1.2021. Uz nove naslove iz Restartove dokumentarne riznice iz tjedna u tjedan, svaki tjedan dostupno je i pet filmova za besplatno gledanje uz unošenje promotivnog kôda DOKU-PRAZNICI.

U uvjetima neposustajanja pandemije i posljedično novih, strožih epidemioloških mjera izolacije, potreba za održavanjem mentalne higijene rijetko se kad činila važnijom nego u aktualnoj situaciji „zimskog covida“.

Kao i na početku pandemije, zagrebački Restart svoj doprinos održavanju javnog i mentalnog zdravlja daje novom dozom kvalitetnih dokumentaraca na online platformi volimdokumentarce.net, ovoga puta za lakše preživljavanje ove specifične praznične izolacije te u cilju sretnijeg ulaska u novu, 2021. godinu.

Doksi(čni) praznici na volimdokumentarce.net počinju u srijedu, 23. prosinca i traju sve do nedjelje, 17. siječnja 2021. godine, uz nove naslove iz Restartove dokumentarne riznice, i to iz tjedna u tjedan, uz stalni popratni set od pet filmova za besplatno gledanje uz unošenje promotivnog kôda DOKU-PRAZNICI.

U prvom prazničnom tjednu na volimdokumentarce.net, od 23. do 28. prosinca, pretvaramo se da je ljeto blizu i to uz selekciju filmova proizašlu iz zajedničkih tema vode (mora i oceana), zvonku radost glazbenih i biografskih dokumentarca, kao i uz neophodan
dio posvećen istraživačkom i angažiranom dokumentarizmu, a sve u cilju provođenja smislenije i time sretnije doku-zime.

U prvom tjednu, počevši od srijede, 23. prosinca, svoju online premijeru na platformi ima biografski dokumentarac Jedriličarke s broda Maiden o prvoj isključivo ženskoj posadi koja je uspjela preploviti svijet u utrci Whitbread. Premijerno prikazan u Torontu, zatim na Sundanceu i brojnim drugim festivalima diljem svijeta, te ovjenčan panegiricima kritike i publike, film britanskog redatelja Alexa Holmesa donosi priču o posadi na čelu s buntovnom Tracy Edwards koja je zauvijek promijenila nautički svijet. Za veličanstveni poduhvat preplovljavanja svijeta posadi je trebalo 9 mjeseci i 33 nautičke milje (od britanskog Southamptona preko Južnog pola i nazad), dok su istovremeno svi – njihovi muški kolege, mediji i  sponzori – bili uvjereni da ovih 12 žena ne samo da neće završiti utrku već će skupa „umrijeti na moru“. Dogodilo se upravo suprotno, a film Jedriličarke s broda Maiden na uzbudljiv način predočava iznimno tešku borbu s prirodom i oceanom koja je za posadu ipak bila lakša od borbe s duboko ukorijenjenim društvenim predrasudama.

Uz doks Jedriličarke s broda Maiden koji je na volimdokumentarce.net dostupan uz minimalnu naknadu, prvi praznični tjedan donosi i pet besplatnih naslova. Među njima je i Splav, film o jednom od najčudnijih društvenih eksperimenata svih vremena. Godine 1973. petorica muškaraca i šest žena zaplovili su Atlantskim oceanom na splavi u sklopu znanstvenog eksperimenta koji je proučavao sociologiju nasilja, agresiju i seksualnu privlačnost. Iako je projekt u medijima ubrzo postao poznat kao “splav za seks”, nitko nije mogao predvidjeti razvoj događaja tijekom tromjesečnog putovanja.

Među besplatnim naslovima su i dva glazbena dokumentarca: Carmine Street Guitars, šarmantna posveta rock ikonografiji i malenom glazbenom dućanu koji se u srcu njujorškog Greenwich Villagea opire sveprisutnoj gentrifikaciji, te Ptica na žici, davno izgubljen pa sretno pronađen, biografski doks o europskoj turneji Leonarda Cohena iz 1972. kada je ovaj legendarni pjesnik i kantautor bio još na početku slave. Njegovo prikazivanje stopirao je sam Cohen smatrajući ga previše kontroverznim i tek je malo prije smrti dao svoje dopuštenje redatelju Tony Palmeru da nakon gotovo 40 godina dovrši ovaj film rijetke ljepote i nikad viđenih arhivskih materijala.

Na popisu je i Naš novi predsjednik, dokumentarac koji prikazujući laž nastoji ukazati na istinu. Istovremeno uznemirujuć i zabavan, film prikazuje nevjerojatan labirint laži i apsurdnih teorija koje vladaju u eri „fake newsa“ i tako osvještava taktike suvremenog rata informacijama i koordiniranog utjecaja na javno mnijenje i to na primjeru izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika.

Tu je i duhovit i pronicljiv talijanski doks Sretna zima koji razotkriva društveni i ekonomski kontekst naoko bezbrižna ljetovanja. Svakog ljeta na plaži Mondello u Palermu više od tisuću kućica spremno je primiti jednako toliko obitelji koje će onamo doći ljetovati. Svi se oni vesele Ferragostu, kao i tome da će biti u središtu ljetnog sajma taštine i nastaviti se pretvarati da gospodarska kriza ne postoji.