Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje tradicionalno se obilježava 22. travnja, pa tom prilikom u suradnji s Uredom MEDIA Hrvatske omogućili smo besplatnog gledanja tri filma o životnim pričama koje tematiziraju suživot s prirodom – Medena zemlja, Između neba i leda te Čovjek delfin.

Filmovi su dostupni za besplatno gledanje od 21. do 24. travnja uz promotivni kod DANPLANETA2022.

 

Medena zemlja, dokumentarac koji je 2020. godine bio nominiran za Oscara, a donosi priču o pčelarici Hatidži iz makedonskih planina koja živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom makedonskom planinskom mjestašcu. Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. Mnogobrojna i glasna obitelj predvođena beskrupuloznim pater familiasom Huseinom nastanjuje svoju kamp-prikolicu pokraj Hatidžine kamene nastambe. Medena zemlja je film u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi – njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.

 

 

U filmu Između neba i leda Luc Jacquet otkrio je nevjerojatan novi način istraživanja klimatskih promjena. U središtu njegova filma je Claude Lorius, 82-godišnji francuski glaciolog koji je prije više od pedeset godina prvi put posjetio Antarktiku. Cijenjen je i stručan znanstvenik, najpoznatiji po proučavanju paleoatmosfere u ledenim jezgrama. U filmu otkriva tajne prošlosti analizirajući različite razine leda, nešto poput geologije zamrznute vode. Jacquet mu se pridružuje na tom najjužnijem dijelu planeta kako bi doživio i zabilježio njegovu ljepotu, ali i golem utjecaj klimatskih promjena tijekom desetljeća.

 

 

 

Čovjek delfin otkriva priču i nasljeđe Jacquesa Mayola, legendarnog ronioca na dah čiji život je bio inspiracija Lucu Bessonu za film ‘Veliko plavetnilo‘. Film nas uvlači u Mayolov svijet kroz njegovo putovanje od Mediterana do Japana, od Indije do Bahama i uranja gledatelje u transformativno iskustvo ronjenja na dah. Otkrivamo portret čovjeka koji je dosegao granice ljudskog tijela i uma – ne samo da bi oborio rekord, nego s nadom da će otkriti dublju povezanost čovjeka i mora. Uz naraciju Jean-Marc Barra, glumca koji je uspješno portretirao Mayola u Velikom plavetnilu, film je protkan rijetkom filmskom arhivom od 50-tih nadalje uz zapanjujuću suvremenu podvodnu fotografiju.